Τις πιθανές διαρροές στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή για τα μέτρα μετρά το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα δεν πείθεται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και σκληραίνει περαιτέρω τη στάση της.
Οι πιθανές διαρροές ξεκινούν από όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πήραν απόστάσεις στην ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου. Είναι οι 17 υπουργοί και βουλευτές που ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, ψήφισαν όχι, παρών ή απήχαν: Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαιτάνη που προέρχονται από την ΔΕΑ ψήφισαν όχι.
Oι κ.κ Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης απήχαν, ενώ οι κ.κ. Αγλαία Κυρίτση, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας ψήφισαν παρών.
Οι συγκεκριμένοι 17 θεωρείται απίθανο να αλλάξουν γνώμη και να ψηφίσουν πλέον ένα πιο σκληρό κείμενο μέτρων.
Στις πιθανές διαρροές προστείθενται οι δεκαπέντε που υπέγραψαν κείμενο με το οποίο εξηγούσαν γιατί ψήφισαν ναι αλλά στην πραγματικότητα ήταν υπέρ του όχι.
Τη δήλωση είχαν υπογράψει οι κ.κ. Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου Νίκος Χουντής.
Συνολικά οι πιθανές διαρροές στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων ξεκινούν από 32 σύμφωνα με το protothema.. Ήδη ο κ. Δημήτρης Κοδέλας που προέρχεται από την ΔΕΑ με δήλωσή του ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του και ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει και στην συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.
Η κυρία Ελένη Σωτηρίου πάλι δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ούτε θα παραδώσει την έδρα της. Παρομοίως η αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου έχει δηλώσει ότι και θα καταψηφίσει αλλά δεν θα προτίθεται να παραδώσει την έδρα της. Στους διαφωνούντες που θα καταψηφίσουν προστέθηκε και ο κ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος το περασμένο Σάββατο είχε ψηφίσει την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση.
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η κυρία Νάντια Βαλαβάνη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται διατεθειμένη να παραιτηθεί από την θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών και από την Βουλή αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει το λόγο: πρόκειται για τη διαφωνία της με τα μέτρα ή κάποια δύσκολη υπόθεση;
Το ποιος θα είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα διαφοροποιηθούν θα φανεί στην στιγμή της ψηφοφορίας. Καθώς υπάρχουν και σιωπηροί διαφωνούντες εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα κινηθεί από 20 κατ' ελάχιστον και μπορεί να ξεπεράσει τους 40 εάν οι παρασκηνιακές προσπάθειες της ηγεσίας της κυβέρνησης και του κόμματος δεν αποδώσουν.
Ο πρωθυπουργός έχει κρατήσει ήπια στάση, αποδοκίμασε μεν στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ τους κορυφαίους εξ' αυτών κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνη Βαρουφάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο απέφυγε αναφορές για τους διαφωνούντες. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι προέχει η ψήφιση των νομοσχεδίων για να πάρει η χώρα τη χρηματοδότηση γέφυρα και να αρχίσει να αποκαθίσταται η τραπεζική λειτουργία.
Ακολούθως θα κάνει τον ανασχηματισμό και τελευταίο στις προτεραιότητές του είναι το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Πάντως προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η αναφορά του ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά για πολύ χωρίς την δεδηλωμένη και ότι εφόσον οι διαφωνούντες επιμείνουν στην στάση τους θα πάει σε εκλογές.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου