Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο υφυπουργό Οικονομικών σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο Σεργκέι Στόρτσακ απηύθυνε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόσκληση που διατύπωσε σε συνέντευξή του για συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο υφυπουργό Οικονομικών, εκφράζοντάς του, παράλληλα, την θετική του έκπληξη για την πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του parapolitika.gr για την αναζήτηση από την πλευρά της Ελλάδας εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δε, εξέφρασε στον κ. Στόρτσακ το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη.
Εκεί αναμένεται να βρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.
Η συνέντευξη του Ρώσου υφυπουργού και η πρόσκληση στην αναπτυξιακή τράπεζα
Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε το χθεσινό ρεπορτάζ του parapolitika.gr για πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ η προέλευσή τους θα είναι εκτός Ευρωπαικής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με πιθανότερη την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Η επιβεβαίωση ήρθε τη Δευτέρα από τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ ο οποίος απηύθηνε πρόσκληση προς την Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα αποτελεί έκπληξη "εάν η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ως πλήρες μέλος. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αγοράσουν όσα μερίδια μετοχών επιθυμούν. Δεν παίζει ρόλο εάν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα. Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σεργκέι Στόρτσακ αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας "Η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την Ε.Ε,, επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία - όλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. - έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν με άλλα κράτη στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές"
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr στις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση τη ρωσική και τους BRICS έχει εξεταστεί ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση που δε δοθεί σήμερα το πράσινο φως για ρευστότητα από την ΕΚΤ και η κυβέρνηση δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η χώρα να στηριχτεί στα fund των BRICS σε περίπτωση που υπάρξει νέο νόμισμα.
Το ενδεχόμενο μάλιστα να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ είναι ανοιχτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τους ηγέτες των Brics στις 18 Ιούνιου στην Αγ. Πετρούπολη, στο οικονομικό φόρουμ.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απαντώντας σε ερώτημα κατά τη διάρκεια του briefing ανέφερε ότι όπως είχε πει η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε θα εξετάσει όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης για αναπτυξιακούς λόγους λέγοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.
Τι έγραφε το ρεπορτάζ του parapolitika.gr και της Ελένης Καλογεροπούλου την Κυριακή
Εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης εξετάζει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία μάλιστα θα προέρχονται εκτός Ευρωπαικής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως πιθανές πηγές χρηματοδότησης της Τράπεζα Βrics , αλλά και άλλες ευρωασιατικές Τράπεζες ανάπτυξης, οι οποίες θα μπορέσουν να παράσχουν στην χώρα επενδυτικά κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης , στην περίπτωση οριστικού και αμετάκλητου αδιεξόδου με τους εταίρους δανειστές. Το σενάριο αυτό προυποθέτει φυσικά, μη συμφωνία με τους εταίρους και συνολική ρήξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας , λόγω "μη έντιμου συμβιβασμού" , όπως είναι η χαρακτηριστικά φράση , που αναφέρεται συχνά πυκνά , από κορυφαία χείλη του Μεγάρου Μαξίμου.
Διαβάστε επίσης:
Η Ρωσία καλεί την Ελλάδα στην τράπεζα των BRICS
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου