Μία ακόμα συνάντηση θα έχουν το πρωί (9:00) της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, μέτρα που απορρίπτονται -όπως φαίνεται- από την κυβέρνηση.
Το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη στην τρόικα το απαντητικό e-mail της κυβέρνησης με την αναλυτική τεκμηρίωση των προτάσεων για τα «προληπτικά» μέτρα που θα καλύψουν το «ενδεχόμενο» δημοσιονομικό κενό του 2015.
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε σε «βαθιά πολιτικούς λόγους» τη δυσπιστία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την επιφυλακτικότητά τους «να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση».
Πρόσθεσε δε ότι οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».
Η αναφορά αυτή προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, συνεργάτες του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε εκλογές, εξηγώντας ότι ο κ. Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα να επισπευστεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να εμφανίζεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστική η αντίδρασή του ερωτηθείς για την ερμηνεία της παραπάνω δήλωσης του Ευ.Βενιζέλου: «Εκλογές, ποιες εκλογές; Έχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω.»
Στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.
Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Ευ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «έχει σημασία να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος που είναι πολλά θέματα ανοιχτά έτσι, ώστε να υπάρξει ένας συνομιλητής και για τους έξω και για τους μέσα».
Συμπλήρωσε ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «η ώρα των βουλευτών και όχι των κομμάτων», ενώ ζήτησε να γίνει το πρώτο βήμα, το οποίο είναι το όνομα.
«Πρέπει να γίνει ένα short list» όπως είπε, «να δοθεί αυτό το όνομα και εν συνεχεία να αποφασίσουν οι βουλευτές νηφάλια».
Προέχει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε.
Σε ερώτηση εάν θα επισπευθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας:
«Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα.»
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου